Hitte in de woning

Bijna alle bewoners (96%) meten elke dag de temperatuur in de woning via bijvoorbeeld de thermostaat. Andere metingen zoals het CO2-gehalte wordt slechts door 31 bewoners gemeten. In onderstaande figuur zijn de antwoorden op de vraag hoe hoog de temperatuur van de woning is op warme dagen weergeven.

Gemiddeld geven bewoners aan dat de temperatuur van de woning 27,1°C wordt tijdens warme dagen in 2023. Als de temperatuur lang boven de 25°C blijft, is het voor veel mensen te warm en kan men gezondheidsklachten krijgen door de hitte (GGD Leefomgeving). 61% van de bewoners geeft aan dat hun woning op warme dagen ten minste 26°C is en loopt dus risico op gezondheidsklachten. Bij het gebruik van een ventilator of andere verkoelingsmaatregelen kan de temperatuur in de woning iets worden opgerekt, voordat de kans op gezondheidsklachten toeneemt. Bij goede verkoeling kan de temperatuur van de woning dan 28°C zijn. Een kwart van de bewoners geeft aan dat de temperatuur in de woning deze grens overschrijdt gedurende warme dagen.

Op de vraag naar de hoogste temperatuur gemeten in de woning ligt het gemiddelde antwoord met 29,1°C twee graden hoger. 81% van de bewoners geeft aan dat het de temperatuur in 2023 wel eens boven de 25°C is gekomen in de woning en bij 39% van de bewoners zelfs boven de 28°C. De hoogste temperatuur ooit door de bewoners gemeten is 43°C.

Voor ouderen zijn de risico’s groter. Zij hebben bijvoorbeeld een verminderde dorstprikkel. Dat kan bij hitte gevaarlijk kan zijn. Daarnaast neemt bij het ouder worden ook de capaciteit om te zweten af, waardoor het vermogen om het lichaam via transpiratie te koelen ook afneemt. Door een combinatie van verminderde dorstprikkels en te weinig drinken zal de zweetproductie nog meer dalen. Dit kan leiden tot problemen met nieren, hart en vaten. Door meer te drinken en te koelen worden deze schadelijke effecten zoveel mogelijk voorkomen (RIVM, 2013).

Bovendien neemt de kans op overlijden sterk toe bij temperaturen van boven de 25°C. Dit betreft vooral 75-plussers, maar ook bij jongere mensen neemt het risico op sterfte (licht) toe. Uit onderzoek van Hall et al (2021) is gebleken dat bij buitentemperaturen van 30°C de sterfte onder 85-plussers twee keer zo groot is als bij temperaturen tussen de 10°C en 20°C.