Onderzoek

De vragenlijst is door RIGO in samenspraak met ’t Salland en de deelnemende woningcorporaties opgesteld en gedurende de (na)zomer van 2023 verspreid onder de bewoners. De vragenlijst is via de email verspreid en vervolgens zijn studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen langs de deur gegaan om de respons te verhogen. In sommige complexen, met voornamelijk senioren, is er gekozen voor een papieren versie in plaats van een online versie van de vragenlijst.

Deze eerste meting is een nulmeting. Bij de vervolgmetingen onderzoeken we of de maatregelen die tussentijds worden getroffen effect hebben op de beleving van hitte door bewoners en het gedrag van bewoners. In totaal is de enquête door 282 bewoners ingevuld. Hiervan hebben 250 bewoners de vragenlijst volledig ingevuld.

De deelnemende corporaties zijn Wonion, Volkshuisvesting Arnhem, Plavei Wonen, Woonstede, Triada, Oosterpoort wonen, De Alliantie en Waardwonen.

In bovenstaande figuur is de verdeling van het aantal respondenten over de corporaties weergegeven.

In het eerste deel van deze rapportage wordt gekeken naar hoe bewoners hitte in hun woning ervaren en welke maatregelen er al getroffen zijn. Hierbij is gekeken of er verschillen zijn tussen verschillende groepen respondenten. Er is onderscheid gemaakt naar leeftijdsklassen, huishoudensgrootte, hoeveel en wanneer men thuis is en ook hoe men de hitte tegen gaat en of er al maatregelen zijn getroffen in het verleden.

Het tweede deel bevat de uitkomsten van de nulmeting per corporatie. Deze uitkomsten zijn alleen beschikbaar voor de aan het onderzoek deelnemende partijen.