Last van hitte

Voor 14% van de bewoners is de hitte in de woning een reden is om binnen twee jaar te willen verhuizen. Zo’n 70% van de bewoners geeft aan dat ze vaak last hebben van de hitte in de woonkamer en keuken. Nog eens 18% geeft aan dat dit af en toe voorkomt. Bewoners die de gehele dag thuis zijn geven met 74,5% significant vaker aan last te hebben van de warmte dan bewoners die overdag weg zijn (65,8%). Dit verschil ondervind men vooral ’s middags. De bewoners die aangeven ’s morgens wel thuis te zijn geven relatief gezien net zo vaak aan last van de hitte te hebben (65,8%) als bewoners die niet thuis zijn. Bewoners die ’s ochtends weg zijn, maar ‘s middags thuis zijn geven met 73,3% bijna net zo vaak aan last van hitte te hebben als de bewoners die de gehele dag thuis zijn. In de slaapkamer hebben de bewoners met 63,9% iets minder vaak last van de hitte dan in de woonkamer/keuken. In de slaapkamer zijn er geen significante verschillen tussen de groepen.

In het weekend zijn de bewoners vaker de hele dag thuis. Er zijn echter geen duidelijke verschillen tussen bewoners die de hele dag thuis zijn doordeweeks of in het weekend. Van beide groepen geeft ongeveer 75% aan last te hebben van de warmte in de woonkamer/keuken en ongeveer 70% in de slaapkamer.

Ook zijn geen grote verschillen in het ondervinden van last door de warmte tussen verschillende leeftijdsklassen. Van alle leeftijdsgroepen geeft ongeveer 10% aan geen last te hebben en de rest heeft af en toe of vaak last. De 35- tot 44-jarigen en de jongeren tot 25 jaar geven minder vaak aan dat zij geen last ervaren. Deze verschillen komen eerder door het kleine aantal respondenten in deze leeftijdsklassen. Zo zijn er onder de respondenten slechts 3 jongeren onder de 25 jaar.

Naast last van hitte is ook specifiek gevraagd naar (meer) last van eventuele gezondheidsklachten door de hitte in de woning. 43% van de bewoners geeft aan dat dit zo is. Voor bewoners die doordeweeks de gehele dag thuis zijn ligt dit met 51,3% wederom hoger dan voor de bewoners die overdag weg zijn. Ook hier zijn geen significante verschillen zichtbaar tussen bewoners van verschillende leeftijden. .