Om de hitte tegen te gaan worden door de bewoners en corporaties al enkele maatregelen genomen. In onderstaande figuur zijn de antwoorden te zien op de vraag of bewoners de warmte in de woning kunnen regelen door middel van enkele maatregelen. Er waren meerdere antwoorden mogelijk. Het blokkeren van de zon door de gordijnen dicht te doen en het open zetten van ramen en deuren wordt door de meerderheid van de bewoners toegepast.
Vaak worden deze maatregelen gecombineerd met andere maatregelen. Zo geven bewoners aan gemiddeld iets meer dan twee maatregelen effectief toe te passen. Via de filter bij onderstaande figuur kan worden weergeven hoeveel bewoners die een maatregelen effectief toepassen ook een andere maatregel toepassen. In totaal geven 28 huishoudens aan dat geen van de maatregelen kunnen worden toegepast of effect hebben op het beperken van de warmte in de woning.
Naast onderstaande maatregelen was ook de mogelijkheid voor eigen inbreng. 39 bewoners deden dit. (Plafond)ventilatoren en waaiers werden vaak genoemd. Andere genoemde maatregelen zijn vergelijkbaar met de gegeven opties. Een mobiele airco kan worden gevat onder airco, parasols op het balkon kan worden gevat onder buitenzonwering net zoals rolluiken. Daarnaast werd een deel van de 39 antwoorden gebruikt om toelichting te geven bij hun gegeven antwoorden en werden geen andere maatregelen genoemd.
Kunt u de temperatuur in uw woning beïnvloeden met de volgende maatregelen?
Van de bewoners die aangeven hun ramen en deuren open te zetten op koele momenten geeft 69% aan dat ’s ochtends een lichte daling van de temperatuur waar te nemen is na een nacht koelen en ventileren. Nog zo’n 4% geeft aan dat een sterke daling van de temperatuur waar te nemen is, maar bij 26% neemt de temperatuur niet af.
‘Overdag houdt het overgrote deel van de bewoners wel zoveel mogelijk hun ramen en deuren dicht. Slechts 28 van de 250 bewoners geeft aan dit niet te doen.’
Getroffen maatregelen tegen de warmte
Bij iets meer dan twee derde van de huishoudens is al buitenzonwering aangebracht. 64% van deze bewoners geven aan dat dit helpt tegen de warmte in de woning. Dit is dan ook de maatregel waarbij bewoners absoluut, maar ook relatief, gezien het vaakst aangeven dat die heeft geholpen. Ook het aanbrengen of verbeteren van mechanische ventilatie is een maatregelen die al vaak – bij één op de vijf huishoudens – is getroffen. Hiervan wordt het effect echter minder vaak (31%) gevoeld. Andere maatregelen die wel als effectief worden ervaren door bewoners zijn het plaatsen van een boom voor het raam (61%) en het aanbrengen van zonwerend glas (54%). Ook het aanbrengen van meer beplanting om het huis wordt door 42% van de bewoners als effectief ervaren.
Onder de categorie “anders” vallen met name maatregelen die bewoners zelf hebben genomen en geen andere maatregelen vanuit de corporatie of de gemeente.
Zijn er al maatregelen tegen de hitte genomen en hebben deze geholpen tegen de hitte?
Welke maatregelen zijn nodig?
Bewoners geven gemiddeld iets meer dan twee maatregelen als oplossing voor de warmte in hun woning. Meer dan de helft van de bewoners (52%) geeft aan dat een (goedwerkende) buitenzonwering nodig is om de hitte in de woning te voorkomen. 31 van deze 132 bewoners geven aan dat er in het verleden al buitenzonwering is aangebracht. Bij de rest niet of ze hebben daar geen weet van. Andere veelgenoemde (81) maatregelen zijn een betere isolering van dak of gevels, het vergroenen van dak en/of gevel (61), aanbrengen van mechanische ventilatie (61) en meer groen rond de woning (56). 80 bewoners gaven aan dat een andere maatregel de warmte in de woning kan oplossen. Hiervan werd een airco met 31 keer het vaakst genoemd. Ook ander glas in al zijn benamingen (zonwerend, AA++, isolatieglas, dubbel of triple glas) wordt met 14 keer vaak genoemd. Verder worden er enkele maatregelen genoemd die niet per se strekking hebben op de woning zelf maar op andere plekken in het gebouw zoals de lift of de galerij.
Welke maatregel(en) is/zijn er volgens u nodig om de hitte in de woning te beperken?
Deze maatregelen kosten geld. 16% van de bewoners geven aan dat zij zelf hieraan zouden moeten meebetalen. 84% van de bewoners vindt dus van niet. Het overgrote deel (87%) van de bewoners vindt dat de woningcorporatie moet betalen en ook de overheid (gemeente, provincie en/of het rijk) wordt met 58% vaak genoemd. Vaak is het ook een combinatie hiervan. Zo geeft 61% van de bewoners die het een taak voor de corporatie vinden ook aan dat de overheid moet meebetalen. Andersom geeft 91% van de bewoners die het een taak voor de overheid vindt aan dat de corporatie ook moet meebetalen.